Politiet kan ikke lenger gå igjennom telefonen til en siktet – om denne inneholder meldinger fra advokat.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) har avgjort at politiet ikke selv kan gå igjennom telefonen i en sak om det er kommunikasjon på denne mellom en siktet og advokaten.

Dette betyr at om en siktet som får sin telefon beslaglagt og opplyser om at det er kommunikasjon på denne mellom denne og advokat så kan ikke politiet gå igjennom telefonen.

Slik kommunikasjon kan finnes på telefoner i form av SMS, eposter eller meldinger på applikasjoner som facebook messenger ol.

EMD avgjorde en sak der Oslo politidistrikt ønsket å gå igjennom telefonen til en siktet. Han opplyste at på telefonen var det kommunikasjon mellom han og hans advokat. Norske domstoler ga politiet medhold i at de kunne først gå igjennom dette og levere det de mente var kommunikasjon mellom advokaten og siktede til retten etterpå. Dette mente EMD var feil. Politiet skulle ikke få mulighet til å se på dette.

Etter menneskerettighettloven gjelder EMD avgjørelser som norsk lov og foran nasjonale norske regler. Derfor er regelen nå at dersom det opplyses om at telefonen inneholder informasjon mellom en siktet og advokat så skal ikke politiet gå igjennom denne.

Det vil antagelig bli laget regler om at domstolene skal stå for en slik gjennomgang. Dette er imidlertid enda ikke kommet på plass.

  [mpunsub mpunsub-821 "Unsubscribe from newsletter."][mailpoetsignup Abonnere list:3 default:on]

  2 kommentarer om “Politiet kan ikke lenger gå igjennom telefonen til en siktet – om denne inneholder meldinger fra advokat.

  Legg til din

  Hei! Velkommen til rettshjelpsadvokaten. Har du erfart noe lignende, vil jeg gjerne høre fra deg.

  Powered by WordPress.com. av Anders Noren.

  opp ↑